Analist: Intel's discrete GPU -bedrijf verliest geld en de hele AXG -divisie kan worden afgesneden

Aug 13,2022
Jon Peddie, die gastspreker was op de 6e Micro Semiconductor Summit Analyst Conference, schreef onlangs een analyse van het GPU -bedrijf van Intel. Hij gelooft dat Intel ongeveer $ 3,5 miljard heeft geïnvesteerd in zijn discrete GPU -ontwikkeling - investeringen die nog moeten zijn vruchten afwerpen.


Intel's AXG (Accelerated Computing and Graphics division) has lost $2.1 billion since its official launch in the first quarter of 2021. Given Intel CEO Pat Gelsinger's track record of canceling six businesses since early 2021, JPR thinks AXG could be the next business to be canceled .

Peddie schreef: "Pat Gelsinger is niet bang om moeilijke beslissingen te nemen, en als belangrijke projecten niet uitkomen, zal hij het opgeven, zelfs als het een project is dat hij persoonlijk leuk vindt, en er zijn geruchten geweest dat Axg zal zijn De volgende divisie die wordt overboord gegooid. "

Toen Intel haar plannen om in 2017 discrete grafische oplossingen te ontwikkelen, openbaar maakte, kondigde het plannen aan om zijn GPU's te benutten om functies aan te pakken, zoals computing, graphics en machine -intelligentie voor client- en datacent -applicaties. De Core and Visual Computing Business Unit is een extra ondersteunende enabler om de opkomende rand computing -markt aan te pakken.

In zijn vijf jaar van discrete GPU-ontwikkeling heeft het bedrijf twee low-end discrete GPU's vrijgegeven voor het verwerken van goedkope pc's en sommige datacentertoepassingen; introduceerde een grafische architectuur met lage kracht voor geïntegreerde GPU's; geleverd op AEAPI, dat kan worden gebruikt om CPU's, GPU's, FPGA's en andere computereenheden te programmeren; geannuleerde XE-HP GPU-architectuur voor datacenter GPU's; Vertraagde zendingen van Ponte Vecchio berekenen GPU's voor AI en krachtige computertoepassingen meerdere keren (onlangs eenmaal vanwege Intel 4-knooppuntvertragingen) en vertraagden de release van de XE HPG ACM-G11 gaming GPU met ongeveer een jaar.

Jon Peddie gelooft dat Intel's Arc Alchemist 500 en 700-serie GPU's waarschijnlijk falen, gezien hun late aankomsten en het feit dat ze moeten concurreren met AMD en Nvidia's Next-Gen Radeon RX 7000 en GeForce RTX 40-serie aanbiedingen. Het zal duidelijk de verliezen van Intel vergroten.

Gezien de AXG -trackrecord van Intel heeft het bedrijf tot nu toe $ 3,5 miljard uitgegeven zonder enig substantieel succes, zei Jon Peddie. Discrete GPU's zijn een geheel nieuwe markt voor Intel en vereisen veel investeringen, dus het is niet verwonderlijk dat er verliezen zijn. Ondertussen vertoont Intel's eigen Habana Gaudi2 Deep-Learning-processor een duidelijker prestatievoordeel dan de NVIDIA A100 in AI. "Het is maar half betaalbaar of Intel zal stoppen en eruit zal komen, en als ze dat niet doen, zal het bedrijf jarenlange verliezen te maken krijgen als het probeert een onvriendelijke, zware markt te betreden," zei Peddie.

Hoewel het voor Intel redelijk kan zijn om de AXG -divisie te annuleren en af ​​te zien van discrete GPU -ontwikkeling om verliezen te verminderen, moet worden opgemerkt dat de AXG -divisie van Intel verschillende strategisch belangrijke richtingen in het algemeen nastreeft, met name voor discrete GPU's. ontwikkeling.

Peddie betoogt dat de discrete GPU-ontwikkeling zelf tot nu toe echt Intel heeft gekost, maar er moet worden opgemerkt dat zonder een concurrerende GPU-achtige architectuur die alles bedient, van low-end notebooks tot supercomputers, Intel zal het niet veel nieuwe groei kunnen oplossen mogelijkheden.

Habana Gaudi2 ziet eruit als een competitieve oplossing voor deep learning, maar het kan niet worden gebruikt voor het supercomputeren van toepassingen. Bovendien zal het bedrijf zonder verdere verbeteringen in de Intel XE-HPC-datacenter-architectuur niet in staat zijn om hybride verwerkingseenheden voor AI/ML- en HPC-toepassingen te bouwen. Zonder een dergelijke XPU zal Intel's 2027-plan van 1021 drijvende-komma per seconde in toenemende mate onrealistisch worden.

Terwijl de discrete GPU-inspanningen van Intel niet aan de verwachtingen kwamen, had Intel een goed gedefinieerde parallelle computerarchitectuur nodig om aankomende applicatieladingen te verwerken.Als Intel de discrete GPU -ontwikkeling stopt, moet het zijn routekaart volledig opnieuw ontwerpen in termen van producten en architectuur.Het moest bijvoorbeeld een competitieve GPU -architectuurleverancier vinden voor zijn klantverwerkers, omdat het kleine IGPU -ontwikkelingsteam van Intel binnen het moeilijk zou zijn om te concurreren met oplossingen van AMD en Apple voor zijn klant SOC's.

De eliminatie van de AXG -divisie lijkt een steeds aantrekkelijker wordende managementbeslissing.GPU's en afgeleide hybride architecturen zijn echter strategisch belangrijk voor veel van de markten die Intel dient en toepassingen om de komende jaren te dienen, dus het elimineren van de AXG -divisie lijkt contraproductief.