Nederlandse functionarissen herhaalden dat zij niet blindelings zouden voldoen aan de Amerikaanse exportcontrolemaatregelen tegen China

Nov 23,2022

Volgens Bloomberg zei de Nederlandse handelsminister Liesje Schreinemacher onlangs dat Nederland zijn nationale veiligheid en economische belangen zal verdedigen bij het verkopen van chipapparatuur aan China. Dit bewijst verder dat Nederland weigerde te voldoen nadat de Verenigde Staten hadden onderhandeld dat Nederland dezelfde chipcontrolemaatregelen tegen China zou moeten nemen.

Schreinemacher zei dat Nederland zijn eigen beslissing zou nemen over de verkoop van chipapparatuur van ASML aan China in de onderhandelingen van de handelsregels met de Verenigde Staten en andere bondgenoten. "Het is belangrijk dat we onze eigen belangen verdedigen - onze nationale veiligheid en economische belangen. Als we het in de EU -mand plaatsen en met de Verenigde Staten onderhandelen, is het eindresultaat dat we de diepe UV -lithografiemachine naar de Verenigde Staten sturen, Onze situatie zal erger zijn. "

Schreinemacher zei afgelopen vrijdag in een interview dat Nederland de maatregelen van de Verenigde Staten niet volledig zou kopiëren en zijn eigen beoordeling zou maken na overleg met de Verenigde Staten, Japan en andere bondgenoten.

Volgens de gegevens werd ASML opgericht in 1984 en heeft nu meer dan 35000 werknemers. Als wereldleider in fotolithografietechnologie bezit ASML momenteel meer dan 60% van het wereldwijde marktaandeel van fotolithografie en is hij ook de enige fabrikant ter wereld die EUV (extreme ultraviolet) fotolithografie kan leveren voor geavanceerde processen bij 7 nm en hieronder. Daarom zal Nederland de sleutel zijn tot de wetenschaps- en technologieoorlog.

Volgens het jaarlijkse financiële rapport van ASML is het Chinese vasteland de op twee na grootste markt geworden, goed voor 14,7% van zijn wereldwijde omzet in 2021 (d.w.z. 2,7 miljard euro). In 2021 waren de zendingen van het Chinese vasteland goed voor 16% van de wereldwijde zendingen. Nederland hoopt China als een belangrijke markt te behouden.