Focus op losse productiecapaciteit: tweederangs foundations verlaagden de prijzen om het volume te garanderen, en het neerwaartse keerpunt van volwassen processen nadert

Jul 30,2022
Zwakke vraag, stijgende orders, stijgende voorraden en de cyclische aanpassing van de halfgeleiderindustrie in combinatie met de impact van externe politieke en economische omgevingsfactoren, ervaart het veld voor consumentenelektronica een "koude golf".

Na het betreden van 2022, zullen de vraag naar consumentenmarkt naar tv's, tablets, laptops, smartphones en andere consumentenmarkten vertragen en zullen eindklanten hun inspanningen verzwakken om goederen te trekken, die de filmproductie -inspanningen van de ontwerpfabrikant in de gieterijen zullen beïnvloeden. Pas de productiestrategieën van de film aan en correcte inventaris "waterniveau" is het hoofdthema geworden en de oorspronkelijk strakke volwassen procescapaciteit heeft tekenen van losraken getoond.

Onder deze omstandigheid worden first-tier gieterijen met betere kwaliteit vaak de afhankelijkheid van ontwerpbedrijven om de filmproductie te handhaven, terwijl tweederangs foundations de eerste keuze zijn geworden voor orderbezetting en de eerste zijn die de druk draagt.

Volgens Jiwei.com zijn sommige producten van sommige tweederangs gieterijen sinds het tweede kwartaal begonnen de prijzen te verlagen, met een gemiddelde daling van meer dan 10%. In het derde kwartaal van dit jaar zal het verbuigingpunt van het volwassen proces neerkomen op het punt verschijnen en zal er een bredere golf van foundry -prijsverlagingen verschijnen. of zal volgen.


Rijpe procescapaciteit "losmaken"

De losse productiecapaciteit is ongetwijfeld een belangrijke stimulans voor het "ijsbrekende" van gieterijprijzen, die pas de afgelopen twee jaar zijn gehoord.

Volgens de laatste gegevens van SEMI, naarmate de vraag naar volwassen processen blijft stijgen, van begin 2020 tot het einde van 2024, wordt verwacht van 21%, en zal een recordhoogte van 6,9 miljoen stuks per maand bereiken. .

Met de continue update en iteratie van gieterijtechnologie zijn 8-inch en 12-inch wafels de mainstream-configuratie van gieterijen geworden. Onder hen worden 8 inches voornamelijk gebruikt voor volwassen processen en speciale processen. Hoewel de industrie in de afgelopen twee jaar heeft geleden onder een "tekort" van 8-inch productiecapaciteit, wordt de cyclische productiecyclus ook in het geheim gistend.

Isaiah Research gelooft dat momenteel de productiecapaciteit van volwassen processen inderdaad los is in de tweede helft van het jaar. Het nemen van 8 inch als voorbeeld is het gemiddelde capaciteitsgebruiksnelheid in de tweede helft van het jaar 95 ~ 100%. Het gebruik van capaciteit zal dalen tot ongeveer 90%. Aan de andere kant is het capaciteitsgebruikpercentage van het 22/28 nm -proces nog steeds ongeveer 100% gemiddeld in de tweede helft van het jaar, en het capaciteitsgebruik van sommige fabs kan dalen tot 95 ~ 100%, en er is ook Een situatie van losse productiecapaciteit.

"De belangrijkste reden is de zwakke terminale vraag." Het onderzoek van Isaiah wees verder erop: "Momenteel zijn consumentenelektronica -producten zoals tv, pc/NB, mobiele telefoons en andere markten zwak in consumptiekracht, die samen de opkomst van producten zoals bestuurders -IC's en gerelateerde stroombeheer ICS beïnvloeden. Orderaanpassing. Bestelaanpassing. , en dit type product wordt meestal gegoten in volwassen productieprocessen. "

Sommige analisten nemen chips als voorbeeld, sommige analisten zeggen dat de wereldwijde inflatie, de trage markt voor consumentenelektronica, de LCD -panelindustrie een dal van een neerwaartse cyclus heeft ingevoerd, de chipmarkt voor de chip is betrokken, en de prijzen zijn blijven dalen en de prijzen zijn blijven dalen en de prijzen zijn blijven dalen en de prijzen zijn blijven dalen en de prijzen zijn blijven dalen en de prijzen zijn blijven dalen en de De bijbehorende gieterijprijzen van chips zijn begonnen. Losheid vindt plaats.

Er wordt voorspeld dat de wereldwijde marktomvang van de display chip-chip met ongeveer 6% op jaarbasis zal dalen in 2022. De daling van de vraag naar bestuurderschips heeft zich verspreid naar gieterijen zoals de geavanceerde en NSMC van de wereld, en heeft hen geduwd om zich te concentreren om zich te concentreren bij het aanpassen en reageren. Power Semiconductor verhoogt het aandeel niet-driver chipproducten en onderzoekt de automobielmarkt actief; De geavanceerde bedrijven ter wereld verminderen de productiecapaciteit van grote driverchips van het scherm en produceren actief kleine en middelgrote driverchips voor displaypaneel om het gebruik van hoge capaciteit te behouden.

Om de continue daling van het gebruik van de productiecapaciteit te voorkomen, zijn de gieterij met een relatief eenvoudige productstructuur onder de omstandigheid van de bestelling en losse productiecapaciteit, de prijsverlaging en kwantiteitsgarantie ook uitgerold.

OEM -prijzen daalden met meer dan 10%


Chipproducten met behulp van volwassen productieprocessen;

Het lijkt erop dat de "trend" van prijsreductie niet te stoppen is, maar het is ook noodzakelijk om te zien dat de "behandeling" van verschillende producten en verschillende knooppunten anders is.

Een ontwerper van een ontwerpfabrikant vertelde Jiwei.com dat de huidige prijsverlagingen van de gieterijen voornamelijk zijn geconcentreerd in categorieën zoals Driver ICS en Power Management ICS.

De Jesaja-enquête vermeldde ook dat op dit moment enkele tweederangs Wafer-gieterijen met ongeveer 5 ~ 15% zijn gedaald in de gieterijprijzen voor consumentenelektronica zoals TV, PC/NB, mobiele telefoons en andere gerelateerde stuurprogramma's, Power Management ICS, enz. .

Hoewel het hetzelfde type product is, zijn er ook "gap" -behandelingen voor verschillende toepassingen. "Het nemen van Power Management IC's als een voorbeeld, als het voor server- en automotive power management IC's is, is de prijs relatief stabiel, maar voor pc's, laptops en smartphones is er een daling van 5-15%." Het onderzoek van Jesaja wees op deze "kloof".

Vanuit het oogpunt van knooppunten van verschillende volwassen processen zijn er ook onderscheidingen. De vertegenwoordiger van de bovengenoemde fabrikanten van design vertelde het Jiwei-netwerk dat het huidige capaciteitstekort van volwassen processen van 90 nm en hoger is afgenomen, waarvan het 130 nm knooppunt met 8-12%is gedaald en het 90 nm knooppunt 12-15%is.

Een persoon in de gieterij -industrie vertelde Jiwei.com ook dat in het algemeen, onder de LTA -overeenkomst (langetermijnovereenkomst), die de afgelopen jaren populair is geworden, de gieterijprijs elk jaar met ongeveer 10% zal worden aangepast en na het verleden Twee jaar is de productiecapaciteit krap geweest. De resulterende prijsstijging, zelfs als deze is gedaald, is niet teruggekeerd naar het normale niveau, dus de impact op de gieterijen is niet duidelijk op de korte termijn.

Wanneer echter het capaciteitsgebruik van de ronde gieterij afneemt, vergeleken met de first-tier fabrikanten, hebben ze een groot aantal lange bestellingen en grote bestellingen, en veel knooppunten en productcategorieën kunnen worden behandeld door middel van productlijnaanpassing, het bedrijf Structuur is relatief eenvoudig en de afschrijving van de apparatuur is niet voltooid. Tweede tierfabrikanten zullen te maken krijgen met meer druk en moeten afwegingen en saldi maken tussen het nastreven van markt, omzet en winst, en ook testen of hun eigen technische barrières sterk genoeg zijn.

"Voor producten op sommige specifieke gebieden zal de gieterij aanpassingen aanbrengen volgens de werkelijke situatie van de terminalmarkt. Enerzijds is het om bestellingen te bewaren en de prijzen als laatste redmiddel te verlagen. Aan de andere kant is het ook om Verminder de druk op klanten en terminalfabrikanten en werk samen om de dal te overwinnen. Tot op zekere hoogte is het ook een poging om de moeilijkheden samen te overwinnen. " De persoon gaf eerlijk gezegd toe.

Neerwaartse buigpunt kan komen

Voor de tekenen van "losraken" van prijzen in volwassen processen, kan de industrie zich meer zorgen maken over zijn domino -effect. Is dit het "buigpunt" van productiecapaciteit van tekort tot losheid?

Chen Xiang, een senior analist bij Jiwei Consulting, is relatief voorzichtig. De downgrade moet een reactie zijn op de vraag in de terminalmarkt. De zwakte van consumentenelektronica zoals smartphones moet de belangrijkste reden zijn. De gieterijen hebben echter recent hun productstructuur verbeterd. zich aanpassen aan marktwijzigingen.

"De prijsverlaging van sommige volwassen processen is nog steeds omdat de gieterij niet bereid is bepaalde productiecapaciteit en klantbestellingen op te geven. Op de lange termijn is het nog steeds noodzakelijk om de productiestructuur in combinatie met de markt aan te passen. De prijsreductie. is slechts een tijdelijke methode om bestellingen te garanderen, en de vraag en de productiecapaciteit moeten nog steeds een evenwicht bereiken. "Chen Xiang denkt dat dit een snelle maatregel is.

"De prijsverlaging mag niet duurzaam zijn. Als er een prijsverlaging is, zal er dan een substantiële uitbreiding zijn? De markt, inclusief productiecapaciteit, drijft en de oorspronkelijke productiecapaciteit van de nieuwe fabriek van TSMC zal ook worden verminderd en zij zijn constant worden aangepast. Als de prijsverlaging doorgaat, is deze markt te ongezond. Het is verdwenen. " Chen Xiang werd verder geanalyseerd.

In elk geval staat het onder zware druk voor de gieterijindustrie die de afgelopen twee jaar agressief uitbreidt of nieuw is gebouwd. Onder impact van dergelijke prijsverlagingen kan de snelheid van capaciteitsuitbreiding verder vertragen. Volgens Jiwei.com hebben sommige wafersfoundations zelfs "op de remmen" op hun volwassen capaciteitsuitbreidingsprojecten.

Volgens SEMI kwamen 34 nieuwe fabs online in 2020 en 2021, en nog eens 58 zijn gepland om de bouw te starten tussen 2022 en 2024, wat de wereldwijde capaciteit met ongeveer 40%zal vergroten.


Volgens het onderzoek van Jesaja kan de prijsverlaging van sommige volwassen procesproducten en het losmaken van capaciteitsgebruik in de tweede helft van het jaar de uitbreiding van de volwassen procesproductie door de oorspronkelijk zeer actieve wafersfoundations vertragen. Vanuit het perspectief van 22/28 nm werd eerder voorspeld dat er in 2023 70 ~ 80k/m nieuwe productiecapaciteit zal zijn, maar het kan momenteel worden teruggebracht tot 60 ~ 70k/m, maar het hangt nog steeds af van het uitgebreide oordeel van de marktvraag en de aanbodcyclus van apparatuur volgend jaar.

Voor de vastelandsindustrie hebben industrie -experts geanalyseerd dat China 's werelds grootste halfgeleidermarkt heeft, en het is onbetwistbaar om de productiecapaciteit meerdere keren te vergroten vanuit het perspectief van de totale chipproductiecapaciteit van het vasteland. Maar het is niet alleen een kwestie van kwantiteit, maar nog belangrijker, de kwaliteit en het concurrentievermogen van de productiecapaciteit, die nauw verband houdt met de vraag of het prestaties, prijs, IP-matching, levertijd en langdurige samenwerking met klanten kan bereiken.